Vaarwel Antivirus – Welkom EDR en MDR

MDR

Iedereen kent de traditionele antivirussoftware die ons jarenlang beschermd heeft tegen malware. Helaas volstaat dit niet meer vandaag in een IT-wereld die noodgedwongen uitgaat van het zero-trust principe. De Europese NIS2 (Network and Information Systems Directive) regelgeving moet dan ook vanuit dit kader gezien worden. Deze bepalingen zijn gericht op het verbeteren van de cyberbeveiliging in verschillende sectoren in de Europese lidstaten. NIS2 wil de weerbaarheid verhogen en stimuleert een bredere implementatie van securitymaatregelen in verschillende sectoren. Endpoint Detection & Response (EDR) en Managed Detection & Response (MDR) zijn onontbeerlijke elementen van een solide securitystrategie van een bedrijf. Deze tooling speelt een cruciale rol om te voldoen aan de verhoogde beveiligingsnormen.

Wat is EDR?

Endpoint Detection & Response (EDR) is een geavanceerde tool die ontworpen is om toezicht te houden op endpoints zoals desktops, laptops en servers. Ze gaat cyberbedreigingen detecteren en erop reageren. Deze technologie vervangt traditionele antivirussoftware zoals Trend Micro of Bitdefender en biedt een uitgebreidere bescherming.

EDR vs. Antivirus

Een goede huiseigenaar vertrouwt niet alleen op een gesloten deur om zijn huis te beschermen tegen een inbreker. Zo zouden ook organisaties niet alleen moeten bouwen op traditionele antivirussoftware om hun endpoints te beschermen tegen cyberbedreigingen. Hoewel antivirus kan fungeren als een basisslot, houdt het alleen bekende indringers buiten.

Endpoint Detection & Response (EDR) functioneert als een geavanceerd beveiligingssysteem met bewegingssensoren, camera’s en alarmen. Het houdt niet alleen bekende risico’s op afstand, maar controleert actief op verdacht gedrag en reageert in real time op potentiële bedreigingen, zodat uw organisatie extra beschermd wordt.

We lijsten even een aantal basisaspecten van antivirus en EDR op.

Antivirus Software:

  • Is ontworpen om malware te detecteren en te verwijderen door bestanden te scannen op basis van een database met bekende malware
  • Is reactief van aard, vertrouwend op detectiemethoden op basis van labels die gelinkt zijn aan gekende malware
  • Biedt basisopties voor herstel zoals quarantaine of verwijdering
  • Is effectief tegen veelvoorkomende bedreigingen maar kan moeite hebben met nieuwe of complexere aanvallen.

EDR-Oplossingen:

  • Real-time monitoring: continue toezicht van endpoints om potentiële bedreigingen te detecteren.
  • Detectie van geavanceerde bedreigingen: EDR maakt gebruik van gedragsanalyse, anomaliedetectie en machine learning om een breed scala aan bekende en onbekende bedreigingen te identificeren zoals zero-day exploits en advanced threat protection (ATP’s).
  • Diepgaande analyse: verzamelen en analyseren voortdurend gegevens van endpoints wat een grondig inzicht biedt in endpointactiviteiten en ondersteunend kan werken in forensisch onderzoek.
  • Incident en respons opties: gedetailleerde onderzoek, opsporing van bedreigingen en geautomatiseerde reacties zijn mogelijk om bedreigingen in real time te beperken.
  • Proactieve verdediging: EDR-systemen gaan proactief op zoek naar mogelijke bedreigingen.
  • Naleving van regelgeving: essentieel voor het voldoen aan beveiligingsstandaarden die opgelegd worden door richtlijnen zoals NIS2.

Wat is dan MDR?

Managed Detection & Response (MDR) bouwt verder op de mogelijkheden van EDR en voegt er zowel een persoonlijke laag expertise aan toe als continue toezicht. MDR dienstverlening combineert dus de geavanceerde EDR-technologie met 24/7 opvolging door beveiligingsexperten die de door EDR-tools gegenereerde waarschuwingen analyseren en beheren.

Deze persoonlijke gesuperviseerde laag biedt extra zekerheid omdat het helpt onderscheid te maken tussen de geïdentificeerde risico’s. MDR zorgt ervoor dat de echte bedreigingen meteen aangepakt worden.

De belangrijkste elementen van MDR omvatten:

  • 24/7 monitoring: 24-uurs opvolging door security specialisten
  • Alert management: efficiënte analyse en afhandeling van waarschuwingen om onderscheid te maken tussen echte en valse positieven
  • Incident respons: deskundige hulp bij het beheren van en reageren op beveiligingsincidenten.
  • Met MDR kunnen organisaties gebruik maken van deskundige begeleiding zonder dat ze specialisten hoeven in te huren, waardoor de druk op interne IT-teams afneemt en ze sneller en efficiënter kunnen reageren op incidenten.

Hoe kan ITAF helpen?

ITAF streeft ernaar cybersecurity oplossingen te bieden die zijn afgestemd op de unieke behoeften, middelen en maturiteit op vlak van security van elke organisatie. Met onze expertise in EDR- en MDR-technologieën reiken we diensten aan die bescherming bieden tegen moderne cyberbedreigingen.

Ons team van ervaren professionals zal:

  • Uw noden evalueren: laat een grondige beoordeling van uw huidige beveiligingsniveau uitvoeren om de EDR-oplossing voor uw organisatie te kunnen bepalen.
  • Implementeren en configureren: EDR implementeren en configureren op alle relevante endpoints om een optimale prestatie en bescherming te voorzien.
  • Training voorzien: aanbieden van trainingssessies voor uw IT-medewerkers om ze te helpen EDR-tools effectief te beheren en gebruiken.
  • Managed Detection & Response Dienstverlening
  • Voor organisaties die op zoek zijn naar een gepersonaliseerde aanpak van de EDR oplossing, zijn er de MDR-diensten van ITAF:
  • 24/7 Monitoring: voortdurende bewaking door SOC-analisten (Security Operations Center) die expert zijn in het opsporen van en reageren op risico’s.
  • Incident Response: Snelle reactie op beveiligingsincidenten, inclusief acties voor het beheersen, verwijderen en herstellen.
  • Alert Management: Efficiënte afhandeling van waarschuwingen om vals-positieven te minimaliseren en ervoor te zorgen dat echte bedreigingen direct worden aangepakt.
  • Naleving regelgeving: ondersteuning om in overeenstemming te zijn met de geldende NIS2 regelgeving zodat uw organisatie in lijn blijft met de wettelijke vereisten.

Boek een gratis gesprek met onze security specialist en verbeter de cyberbeveiliging van uw bedrijf.

Deel dit bericht:

Inhoudsopgave

Laat AI voor u werken

Gebruik de onderstaande knop om je CV en sollicitatiebrief te uploaden (verplicht).